Més informació
Com puc formular una proposta?
És cert que de vegades dur a terme una proposta per a millorar el nostre municipi no és tan fàcil com sembla. Per això, si volem que la nostra proposta sigui seleccionada com a vàlida per l'equip tècnic municipal, haurem d'informar-nos bé abans.
Per començar, és indispensable llegir el Reglament de Pressupostos Participatius, que va ser redactat i aprovat per la Comissió de Pressupostos Participatius, i que trobareu en aquesta mateixa plataforma.
Amb referència al Reglament, es tracta d’un document que marca les regles del joc per a tots i totes: tant les normes del procediment i del procés (temps de durada de cada fase, agenda…), com les normes cap a la ciutadania (quina edat s’ha de tenir per a votar les propostes, com es pot votar…), com per a la pròpia administració (el temps que té l’equip tècnic per a analitzar les propostes, els barems que ha de seguir…), com fins i tot per a la Comissió (quins membres la formen, quines funcions té…).
Així doncs, caldrà fer-li una ullada per conèixer quin és el marc en el qual ens movem i quina será la millor forma de participar.
Pel que fa a la Comissió de Pressupostos Participatius, és important saber que és l’òrgan que vetlla pel correcte funcionament dels Pressupostos Participatius i que també s’encarregarà de difondre la informació del projecte i ajudar a la ciutadania en allò que pugui necessitar per a participar de la forma més adequada.
Una vegada estem correctament informats, és l’hora de romiar una proposta de projecte que pugui ser útil per al poble i que l’Ajuntament pugui desenvolupar. Segurament, tothom té idees sobre millores que poden aportar més valor al municipi, i per això aquest projecte és tan important: la ciutadania aquest cop és qui decideix!
Per tant, si tenim una idea concreta, serà important preguntar-nos si compleix amb totes les garanties de l’article 2 del Reglament de Pressupostos Participatius, i posteriorment desenvolupar-la el més detalladament possible.
En qualsevol cas, aquí deixem l’article 2 del Reglament, que indica les condicions que ha de garantir qualsevol proposta per a ser acceptada:
“1. Els projectes hauran de ser, preferiblement, inversions. Es considera inversió tot allò susceptible de ser una despesa feta sobre béns mobles i immobles que sigui necessària per al funcionament dels serveis públics locals i tingui una vida útil superior a un any. Han de ser iniciatives concretes que es puguin valorar econòmicament. Així doncs, les propostes hauran de complir les següents condicions:
a) Que sigui un projecte de competència municipal
b) Preferiblement, que no contradigui els plans aprovats
c) Que sigui realitzable i viable tècnicament
d) Que sigui viable econòmicament, dins la partida pressupostària aprovada pel Ple municipal
e) Que respecti el marc jurídico-legal existent
f) Que no representi costos addicionals en futurs pressupostos, tret del manteniment ordinari
g) Que doni resposta a una necessitat col·lectiva
h) Que sigui un projecte o servei que no s’estigui oferint al mateix barri on es sol·licita
h) Que sigui èticament aplicable. Es descartaran aquells que proposin exclusió, rebuig o insostenibilitat. S’entén per accions insostenibles, aquelles accions que comprometin les possibilitats i necessitats de desenvolupament de les generacions presents i futures; i s’entén per exclusió aquelles accions que excloguin socialment a un sector de la població”
Perquè és important desenvolupar el més detalladament possible la nostra proposta? Doncs fàcil, perquè quan sigui el moment de votar-la, la resta de ciutadans ha de comprendre perfectament quin és el projecte, de què tracta i com es vol fer.
Una vegada tenim la proposta ben desenvolupada i amb una descripció detallada, es pot presentar per diverses vies: Aquesta informació la trobareu a l’article 3 del Reglament:
a. Omplint el Full de Propostes que hi haurà disponible a les oficines municipals i entregar-ho com una instància genèrica.
b. A través de la plataforma digital DECIDIM.
Tots els mecanismes seran redireccionats a la plataforma digital per a centralitzar la informació.
Així doncs, tal com s’indica, cada valliranenc i valliranenca podrá presentar la seva proposta per mitjà de l’OAC (fent una instancia presencialment) o mitjançant la plataforma DECIDIM.
Una vegada es tingui clara la proposta que es vulgui presentar, caldrà omplir tots els camps necessaris que es demanen.
I una vegada presentada la proposta, només faltarà esperar als resultats de la valoració técnica, que seran publicats en forma de Quadern de Propostes.
També rebreu un correu electrònic o trucada (depenent de les dades facilitades) on se us respondrà individualment i de forma més personalitzada, envers la vostra proposta, tot indicant-vos si ha estat acceptada o no, i la justificació de la decisió.
Per a qualsevol altre dubte, podeu consultar el Reglament de Pressupostos Participatius, preguntar a l'Oficina d'Atenció al Ciutadà, enviar un correu a participacio@vallirana.cat o directament trucar a l'Ajuntament de Vallirana i preguntar per Participació Ciutadana.
Compartir